Környezettudatos fesztiválok
2016. július 19. írta: Jachimek Anett

Környezettudatos fesztiválok

Ma már egyre több a környezetvédelemre is figyelmet fordító fesztivál. Ehető evőeszközök a fesztiválokon? Jégből feles pohár? Szalmaszívószál? A következő magyar találmányokkal tudatosabban telhetnek a partyéjszakák és nappalok.

Azt már pár hónapja tudjuk, hogy a "Sziget is recycling", de most már a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) is beállt a sorba. Olyannyira, hogy fiatalok pályáznak az Indiegogon, hogy a fesztiválon környezettudatos használati tárgyak is jelenjenek meg. 

jegp.JPG

A srácok a mérhetetlen pazarlást szeretnék visszaszorítani. A fesztiválokon / rendezvényeken / falunapokon ... biztonsági okok miatt nem lehet semmi balesetveszélyes eszköz (fém, porcelán, üveg ..), ezért rengeteg az egyszer használatos műanyag, ami óriási nyersanyag és energia pazarlás. A találmányok nevére kattintva még több infót tudhattok meg!

Jégpohár

A jég feles pohár – ahogyan azt neve is sugallja – egy feles pohár, ami jégből van, azaz, ha megittad belőle a jókedvre derítő folyadékot, nem marad utána szemét, hanem szépen visszaolvad vízzé egy másik üdítőbe téve, vagy az anyatermészet lágy ölén. A sok felesleges műanyag pohár helyett ehhez nem kell semmi, csak kiöntőformák és egy kis víz. Ugye milyen egyszerű?

Ehető kanál

Erről a zseniális ötletről egyszer már mi is megemlékeztünk, ám ez most a magyar és fesztivál kivitele lenne a dolognak. Belegondoltunk már egy étkezés alkalmával milyen sok műanyagot használunk el és dobunk ki? Az ehető kanál olyan megoldást kínál, mellyel nem szennyezzük a környezetet, és még plusz falatokhoz is juthatunk, hiszen miután megettük az ételt, nincs mást teendőnk, mint elfogyasztani az evőeszközt is.

Szalmaszál

Régen még szalmából volt a szívószál, vagy még pontosabban: a szalmaszál volt a szívószál. Az angolban a mai napig nem adtak neki más nevet: straw. Az idősebb generáció még emlékezhet, hogy pár évtizeddel ezelőtt itthon is ez volt forgalomban, egyesével, selyempapírba csomagolva. Mi most ezt szeretnénk újraéleszteni. Mivel a szívószál, ami szalmából van, azaz nem marad szemét utána, mert lebomlik. 

AZ INDIEGOGO OLDALÁN (1, 2, 3,), VAGY MEGOSZTÁSSAL SEGÍTSETEK TI IS A SRÁCOKNAK, HOGY LÉTRE JÖHESSEN EGY IGAZÁN ZÖLD FESZTIVÁL!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr278892270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2016.07.20. 22:41:08

Tiszteletre méltó szándék, bár mintha a jéghez az áramot mintha kifelejtették volna...
Egyébként mi a baj a már ma is kapható természetes úton lebomló egyszer használatos cuccokkal? Pl. ilyenekre gongolok:

www.papstar-pure.com/en/index.html.html

- de van már sok felé sokféle. Csak kérdem.

Jachimek Anett 2016.07.20. 22:47:05

@morph on deer: Valóban, kell hozzá áram, de az üdítők és alkoholok többségét a fesztiválokon hűtőkben tárolják, így plusz energiát nem igényel - nem a poharak miatt fogják bekapcsolni a jégszekrényt, hanem az italok miatt. A linken található lebomló eszközök jó megoldást nyújtanának, de vajon a fesztiválok használják ezeket a termékeket? Nem. Így nem maradt más, csak az alternatív eszközök :) plusz ez magyar termék, így támogathatnánk a fiatal vállalkozásokat is.

scavengario 2016.07.21. 09:29:18

Jégpoharat csak tiszta, emberi fogyasztásra alkalmas vízből lehet készíteni. Na most ha megittam a felest és elhajítom a poharat és a többi fesztiválozó is így tesz, akkor mennyi értékes ivóvíz megy veszendőbe? Mert mostanában arról hallani, hogy az ivóvíz a jövő aranya.
Mi meg fürdünk benne... jó megy gazdagéknál.

2016.07.21. 10:56:16

A fesztiválokon nem a feles poharak jelentik a nagy szennyezést, hanem a fél literes sörös poharak, amelyek műanyagból készülnek.
Ezt pedig jéggel nem lehet kiváltani, mert mire megiszod, lefagy a kezed.

A feles stampedlihez egy lebomló, újrahasznosított papír felespohár talán jobb választás lenne, mert az ivóvíz nagyüzemi elpacsálása nem a legjobb. Illetve amit meg kell említeni, hogy a hűtők 5 fokon mennek, a jégpohárhoz viszont inkább -5 fok szükséges. A nagy hűtési különbözet így mélyhűtőt is előírna, ami egyébként nem jellemző a fesztiválok standjain. (most hanyagoljuk a mojito-s koktélos pohárszél be jegezős dolgokat, mert az 100 helyből talán 1-nél van)
süti beállítások módosítása