Virágzó ökoturisztika Cipruson
2017. augusztus 11. írta: Ecolife Magazin

Virágzó ökoturisztika Cipruson

Ciprus nemcsak a tengerparti üdülés szerelmeseinek tartogat feledhetetlen élményeket, de érintetlen természeti helyeivel és környezettudatos vidéki turizmusával igazi ökoturisztikai paradicsom is. A felelős utazó barátságos légkörben ismerkedhet meg a természettel harmóniában működő helyi gyakorlatokkal, ökotermékekkel, és aktívan bevonódhat a közösségek mindennapjaiba, miközben csodálatos festői környezetben pihen, távol a világ zajától.

unnamed_6.jpg

Egy 2015-ben indult innovatív családi vállalkozásnak köszönhetően (Ecophysis) különleges módon tapasztalhatjuk meg Ciprus zöld oldalát. A szervezők egész évben túrákat kínálnak azok számára, akik kiemelten érdeklődnek a természeti környezet, a vidéki élet, Ciprus hagyományos helyi termékei és különösen a méhészet iránt.

eco-tour-bee-tour-cyprus-4.jpg

A ,,Periochi Lefkaron”  Natura 2000 hálózatba tartozó területen lehetőségünk nyílik egy napra méhésznek lenni, amihez a védőfelszerelést felnőtt és gyermek méretben is biztosítják, a méz begyűjtésének csínját-bínját pedig szakképzett méhész mutatja meg a túrán részt vevőknek. Gyermekeinkkel együtt rácsodálkozhatunk a kaptárak belsejében zajló életre, ami egyben remek lehetőség arra is, hogy meséljünk nekik a méhek fontos ökológiai szerepéről.

eco-tour-bee-tour-cyprus-2.jpg

unnamed_1_3.jpg

Egy alternatív túrán szabadtéri piknik formájában kóstolhatjuk meg a különböző,,VAVLA”mézeket, a belőlük készített ízletes süteményt, helyi szezonális zöldségeket és gyümölcsöket és más gasztronómiai különlegességeket. Emellett egy előadást is meghallgathatunk az őshonos gyógynövények tulajdonságairól, jótékony hatásairól.

phoca_thumb_l_img_2565_pic_nic.jpg

A Kato Drys-ben található, organikus szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó Ktima Christoudia igazi csemege a borkedvelők számára, de mindenkit szeretettel várnak, aki a termesztési gyakorlat és borászat iránt érdeklődik. A látogatás magában foglal egy túrát a szőlőskertbe, megismerkedhetünk a használt szőlőfeldolgozási technológiával, majd a borospincék kellemes hűsében tekinthetjük meg a minőségi végterméket. A borászat területén egy helyi ételkülönlegességeket felszolgáló étterem is várja vendégeit.

unnamed_2_2.jpg

p4250236.JPG

Különleges ökoturisztikai állomás lehet ciprusi utazásunk során a Skarinou faluban lévő Golden Donkeys Farm is, amely közel 100 szamárnak ad otthont. A farmot egy nagyon szép botanikus kert veszi körül, a kert növényeinek illata végigkíséri a látogatót. Ahogy belépünk a farm területére, egy öreg olajfával találjuk szemben magunkat, amely valószínűleg a legöregebb Cipruson. Meglátogathatunk továbbá egy ciprusi népi kultúrának emléket állító múzeumot, etethetjük a szamarakat, és a hátukra is fel lehet ülni, ami bizonyára nagy élmény lesz gyermekeink számára.

p4250255.JPG

unnamed_5.jpg

fotók: Ecophysis, dr. Palkó Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr8512733688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása