Tengerre szálltak a kutatók, hogy megmérjék az óceánok szennyezettségét
2020. július 28. írta: Ecolife Magazin

Tengerre szálltak a kutatók, hogy megmérjék az óceánok szennyezettségét

A nyílt tengeren való hosszútávú vitorlázás egyáltalán nem romantikus dolog, hanem veszélyekkel teli vállalkozás. Egyben lehetőség arra, hogy újragondoljuk a kapcsolatunkat az óceánnal, a természettel és saját magunkkal. Míg korábban ez a tapasztalat Ellen MacArthurt is motiválta környezetvédelmi alapítványának elindításában, most tudós nők húzták fel a vitorlát, hogy pontosabb képet kapjunk a világ óceánjainak a műanyag szennyezettségéről, amiért egyes egyedül csak mi, emberek vagyunk a felelősek.

A vitorlázó Emily Penn 2014-ben indította el az eXXpedition elnevezésű kezdeményezést és kezdett óceánkutatással foglalkozni, miután szembesült a vizek műanyagszennyezésével.

A háromszáz fős expedíció tavaly októberben indult útjára. Résztvevői harminc országból érkeztek, különböző tudományterületek vezető női tudósai, akik tízfős vitorláscsapatokat alkotva kutatják a világ négy óceánjának toxikusanyag- és műanyagszennyezettségét, hogy megoldást találjanak a problémákra – számolt be az expedícióról a CNN.  

A koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően nemrég újrakezdték a munkát. Terveik szerint 2022 szeptemberéig tart majd az expedíció, amelynek keretében már 38 ezer tengeri mérföldet tettek meg.

Azonban nemcsak Emily Penn és társai dolgoznak azon, hogy jobban felhívják a figyelmet mostani életmódunk fenntarthatatlanságára. Ellen MacArthur, egykori világrekorder angol sportvitorlázó 2010-ebn létrehozta saját alapítványát, aminek a célja, hogy a körforgásos gazdaságra állítsa át a világot, ahol a felhasznált anyagokat folyamatosan a rendszerben tartjuk, és a lineáris gazdasági modellhez képest nem hulladékként válunk meg tőlük.

Bár a Műanyagmentes Július kampánynak nemsokára vége, soha nem késő lejjebb csavarni az indokolatlan és káros műanyag fogyasztásunkat, amivel a környezet mellett az éghajlatunknak is ártunk.

Ezen az összefoglaló oldalon kaphattak számtalan tippet a műanyagmentes életre való átállásra.

Forrás: Zhvg / CNN

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr3716080964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása