Haladék a méheknek, a gazdáknak és az európai régióknak
2020. december 30. írta: Ecolife Magazin

Haladék a méheknek, a gazdáknak és az európai régióknak

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság úgy döntött, hogy három hónappal meghosszabbítja a támogató nyilatkozatok összegyűjtésének határidejét mindazoknak az európai polgári kezdeményezéseknek az esetében, amelyek gyűjtési időszaka november 1-jén folyamatban volt vagy azóta megkezdődött. Ez alapján a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezés 2021. február 7-ig, a hazánkban az MTVSZ által koordinált Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés pedig június 30-ig gyűjthet támogató nyilatkozatokat. Írd alá Te is!

mtvsz_kepeslap_20200621_poszmeh.png

Idén júliusban az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács is elfogadta az aláírásgyűjtési határidők első, hat hónapra szóló meghosszabbítását, és felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy újabb járványhullámok esetében legfeljebb három hónappal meghosszabbíthassa a gyűjtési időszakot.

A Bizottság december 17-i döntése értelémében a november 1-jén már folyamatban lévő európai polgári kezdeményezések eredeti gyűjtési határideje három hónappal meghosszabbodik. Az intézkedés többek között a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezésre is vonatkozik, amely a meghosszabbításnak köszönhetően még 2021. február 7-ig gyűjthet támogató nyilatkozatokat.

A hazánkban a Magyar Természetvédők Szövetsége által koordinált Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés határidejét pedig a Bizottság döntése alapján június 30-ig hosszabbították meg. Írd alá Te is!

A Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéssel arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot arra, hogy javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
  • A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek.
  • A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.

Annak érdekében, hogy összegyűljön uniós szinten a szükséges egymillió ill. a magyarországi kvótát jelentő 15 771 aláírás, arra kérjük a környezetvédő valamint az élelem-önrendelkezésért és agroökológiáért síkra szálló szervezeteket, aktívan támogassák a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezést! Hírleveleikben, levelezőlistáikon, honlapjukon, blogjukon, közösségi média felületeiken népszerűsítsék ezt az aláírásgyűjtést! Lehetőség van arra is, hogy az egyes szervezetek a saját honlapjukba, blogjukba beillesszék, a magyar nyelvű aláírásgyűjtő ívet, ezáltal a felhasználók könnyebben alá tudják írni az európai polgári kezdeményezést. Ebben munkatársunk is segítséget adhat.

A kezdeményezéssel kapcsolatban ajánljuk még figyelmetekbe a reGeneráció csapat által készített videót is:

Forrás: MTVSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://ecolife.blog.hu/api/trackback/id/tr7116364412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása